Mali logo udruženja i link ka naslovnoj strani

Udruženje slepih i slabovidih Srbije Beli štap

 

Prošetajmo zajedno

 

Povodom organizovanja konferencije OiM Udruženje slepih i slabovidih Srbije „Beli štap" je na dan 28. maja 2005. godine organizovalo je mirnu šetnju Prošetajmo zajedno“.

 

za detaljan pregled trase, kliknite na sliku       
 

Članovi Udruženja su, zajedno sa prijateljima iz drugih Udruženja prošetali ulicama grada Beograda od Trga Dimitrija Tucovića (Slavija) do Trg Republike, sa pauzom za performans kod Studentskog Kulturnog Centra.

Za šetnju je za slepe korišćena staza za slepe koja se nalazi na ovom potegu, kao i psi vodiči: prvi pas vodič u Srbiji, Zuri; i kadet za psa vodiča, Malena.

Originalno nam je bila namera da na pauzi u šetnji kod Studentskog Kulturnog Centra priredimo prikaz poezije i proze koju su napisali slepi ljudi. Međutim, zbog utvrđenog čestog nerazumevanja videće populacije za problematiku slepih i slabovidih osoba, nakon najavljivanja konferencije priređen je performans - radionica približavanja hendikepa slučajnim prolaznicima: prolaznici dobre volje su nosili poveze za oči i kretali se pomoću belog štapa i pasa vodiča; ili su prelazili ulicu u invalidskim kolicima.

 

Paralelno je rađena anketa sa slučajnim prolaznicima o stavu prema osobama sa hendikepom i poznavanju specifične problematike sa kojom se osobe sa invaliditetom susreću. Rezultate ankete možete preuzeti ovde.

 

Druga strana plakataNakon uspešnog performansa, šetnja je nastavljena.

Kraj šetnje je bio na Trgu Republike kod Konja"

Pogledajte galeriju fotografija sa šetnje

Zahvaljujemo se svima koji su svojim učestvovanjem obogatili naše druženje.


 

Dobrotvor naše šetnje  i konferencije je ambasada SAD u Beogradu.

 

Pogledajte poziv za konferenciju

 

 

©2003-2005 Beli štap. Sva prava zadržana!
Javite se našem webmasteru ako imate pitanje ili problema vezanih za ovu prezentaciju.